Zorgverzekering 2023

door Maxime van de Meent

1 jaar geleden geplaatst

Zorg

Zorgverzekering 2023

Bekijk vacatures Button pijl

De zorgverzekering in 2023. De zorgpremies gaan aankomend jaar fors omhoog. Wat zijn de oorzaken en wat verandert er voor jou in 2023? Waar kan jij het beste opletten bij het kiezen van een zorgverzekeraar die bij jou past?

Wat verandert er voor jou in 2023?

De zorgpremie gaat voor iedereen omhoog. De basisverzekering kost in 2023 gemiddeld 138,45 euro per maand. Daarnaast verdwijnt de korting op de collectieve zorgverzekering. Het eigen risico blijft 385 euro. Om de hogere zorgpremie tegemoet te komen, stijgt de zorgtoeslag. Dit gaat om een bedrag van maximaal 34 euro per maand, ruim 400 euro per jaar.

Ook goed om te weten: Per 1 april 2023 wordt de NIPT-test gratis.

Waardoor stijgen de premies?

Hogere personeelskosten, inflatie (waaronder stijgende energieprijzen) en vergrijzing zijn de drie belangrijke factoren waardoor de premies stijgen.

Volgens Joep de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar GZ zijn de salarisverhogingen in de zorg terecht. Tegelijkertijd zien we dat mensen moeite hebben om de zorgpremie te betalen. Van de premiestijgingen gaat een waarschuwing uit: de zorg moet anders georganiseerd worden, zeggen alle vier de grote verzekeraars (Juliët Boogaard, 2022). 

Wat valt op?

Wat ook opvallend is dat de prijsverschillen tussen zorgverzekeringen de afgelopen jaren steeds verder toenemen. Tussen de duurste (a.s.r.) en goedkoopste zorgverzekering (ZEKUR) zit een reusachtig verschil van €402,60 euro op jaarbasis. Al zitten er ook flinke verschillen in de voorwaarden en mogelijkheden.

Waar komt dit verschil van ruim €400 euro vandaan?

De polis van ZEKUR betreft een natura budgetpolis met een zeer beperkte keuze uit gecontracteerde ziekenhuizen. Je betaalt zelf een deel van de kosten als je kiest voor een aanbieder zonder contract. 

Bij a.s.r. gaat het om een restitutiepolis waarbij je naar alle ziekenhuizen en heel veel andere zorgverleners kunt zonder bij te betalen. 

Daarnaast heb je bij ZEKUR slechts de keuze uit één aanvullende verzekering en één tandartsverzekering. 

Terwijl je bij a.s.r. meerdere aanvullende- en tandartsverzekeringen kunt kiezen waarbij de dekking een stuk hoger ligt.

Wat zijn de belangrijkste aspecten die het verschil in prijs bepalen voor jou?

1.  Een duurdere basisverzekering biedt een grotere keuze uit aanvullende pakketten en tandartsverzekeringen.
2. Een duurdere basisverzekering meer keuzevrijheid uit ziekenhuizen, klinieken en andere zorgverleners.
3. Een duurdere basisverzekering dekt een hoger bedrag als je kiest voor een zorgaanbieder zonder contract.
4. Een duurdere basisverzekering biedt meer persoonlijke service en contact, bijvoorbeeld als je een zorgvraag hebt (Zorgwijzer, 2022).

Welke verzekeraar heeft de laagste prijs?

ZEKUR is wederom de verzekeraar met de laagste prijs en komt uit op 102,95 euro per maand. De duurste polis is in dit geval die van Univé, met een bedrag van 140,15 euro per maand.

Waar moet je opletten als je een zorgverzekering gaat uitkiezen?

Maak je veel gebruik van zorg uit de basisverzekering?
Dan is de kans groot dat je het eigen risico vaak ieder jaar volledig kwijt bent. Het verhogen van je eigen risico gaat je dan alleen maar meer kosten.

Of maak jij zelden gebruik van zorg en kan jij in één keer een rekening betalen van een paar honderd euro als dat nodig is? Dan is het verhogen van het eigen risico mogelijk wel interessant. Je ontvangt dan een korting op je zorgpremie die kan oplopen tot ongeveer 300 euro per jaar.

De zorgverzekeraars onderscheiden in 2023 zich op meer vlakken dan alleen de prijs en de vergoeding.

Kijk daarom naar de volgende aspecten:

1.  Heeft jouw zorgverzekeraar een app waar je kunt chatten met artsen en zorgverleners?
2. Bieden zij een extra verzekering, bijvoorbeeld voor tandongevallen?
3. Bieden zij korting op de sportschool, gezondheidsproducten of kleding?
4. Bieden zij preventie?

Tip: Zet op papier welke zorg je nodig hebt volgend jaar en ga zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt waar kan jij jouw zorgverzekering het beste kan vergelijken:

1. Www.zorgwijzer.nl
2. www.consumentenbond.nl
3. www.Independer.nl

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl