Uitzenden en detacheren, wat is het verschil?

door Bart van Heeswijk

3 jaar geleden geplaatst

Hunter nieuws

Uitzenden en detacheren, wat is het verschil?

Bekijk vacatures Button pijl

De termen uitzenden, detacheren, zzp en werving & selectie worden vaak met elkaar verward. En dit is ook niet zo vreemd. Zowel bij uitzenden, detacheren als zzp werk je doorgaans als tijdelijke kracht en krijg je de kans om binnen verschillende organisaties in de, spreekwoordelijke, keuken te kunnen kijken.

Waarin uitzenden, detacheren, zzp en werving & selectie dan tóch verschillen van elkaar leggen we je uit in dit artikel!

Detacheren en uitzenden

Het verschil in zekerheid tussen uitzenden en detacheren zit met name in het uitzendbeding waar je als startende uitzendkracht mee te maken hebt. De eerste 78 weken dat je als uitzendkracht aan de slag gaat, heb je namelijk nog maar weinig zekerheden en bevat je contract meestal een uitzendbeding. Dit houdt in dat het einde van de opdracht waar je aan werkt, ook het einde is van de uitzendovereenkomst. Word je gedetacheerd? Dan is de detacheringsorganisatie jouw werkgever, met hen heb je dus een contract. De duur van het contract is vaak voor langere termijn.

Verschil detacheren, uitzenden, zzp (interim) en werving & selectie

Bij werving & selectie is de ‘bemiddelaar’ een tussenpersoon die twee partijen (opdrachtgever en kandidaat) bij elkaar brengt waarvoor hij een plaatsingsvergoeding ontvangt en waarna zijn directe rol is uitgespeeld. Op de achtergrond blijft de bemiddelaar betrokken en functioneert vaak als vertrouwenspersoon van de kandidaat. Bij detachering is het (detacherings)bureau de opdrachtgever en speelt de klant die het bureau benadert verder geen concrete rol in de communicatie naar de kandidaat. Dit is in een zzp-constructie anders.

Hoe werkt het als zpp’er?

Als zzp’er dien jij je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je verhuurt je diensten aan bedrijven voor een bepaalde tijd en vergoeding. Je bepaalt je eigen tarief en onderhandelt hierover, factureert zelf je gewerkte uren en geeft deze door aan het bedrijf. Een bureau kan hier eveneens een rol in spelen. Wanneer een opdrachtgever op zoek is naar een zzp’er kan hiervoor een bureau worden ingeschakeld. Het bureau faciliteert vervolgens in de bemiddeling tussen de opdrachtgever en de zzp’er en hanteert hiervoor een uurtarief. Dit uurtarief gaat niet af van het uurtarief van de zzp’er, maar wordt extra in rekening gebracht bij de opdrachtgever. De meerwaarde is dat het bureau zorgt voor al het papierwerk, de zzp’er tijdig op de hoogte stelt van nieuwe, interessante opdrachten en de zzp’er in actuele informatie voorziet. Hierdoor kan de zzp’er zich ongestoord focussen op zijn/haar opdracht. Tot slot dient de zzp’er zelf de belastingafdrachten regelen en ben je verantwoordelijk voor het voeren van een deugdelijke boekhouding.

Meer weten?

Neem contact op met Bart

Bart van Heeswijk

Maak kennis met Hunter Bart! Bart is een gedreven en spontane jongen van 26 jaar. Hij is naast zijn studie International Business werkzaam als Associate Consultant Zorg. Zijn affiniteit voor de zorg is op jonge leeftijd ontstaan doordat zijn moeder een medische achtergrond heeft en werkzaam is op het VUmc. Hij wil graag meer kennis opdoen over de GGZ en zich verder ontwikkelen binnen deze interessante sector. Bart is een fanatieke sporter en hij is heel gedisciplineerd. Deze focus wil hij ook meenemen tijdens zijn zoektocht naar de juiste zorgprofessionals!

Bart 06 82401812 bart@hunter-recruitment.nl