Veranderingen voor zzp’ers, werkgevers en werknemers

door Maxime van de Meent

1 jaar geleden geplaatst

Hunter nieuws

Veranderingen voor zzp’ers, werkgevers en werknemers

Bekijk vacatures Button pijl

De aankomende jaren gaat er veel veranderen: Nulurencontracten verdwijnen, de regels voor tijdelijke contracten en uitzendkrachten worden strenger en zzp’ers moeten zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Maandag 4 april schreef Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief aan de Tweede Kamer. Zij vertelde dat zij samen met vakbonden en werkgevers afspraken hebben gemaakt. Wat zijn deze afspraken precies? Wij zetten de belangrijkste punten voor jou op een rij:

Wat verandert er voor jou als zzp’er?

Van de ruim 1,2 miljoen zzp’ers is maar één op de vijf verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet wil vanaf 2027 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedere zzp’er. Dit willen zij doen om een vangnet te realiseren voor mensen die arbeidsongeschikt raken. De regeling zou in 2027 in moeten gaan en via het UWV moeten lopen.

Zelfstandigen die al een verzekering hebben, hoeven niet over te stappen naar de nieuwe regeling.

Weg met de nulurencontracten

Nulurencontracten mogen niet meer, maar in de plaats hiervan komen basiscontracten. Doordat de regels aangescherpt worden wil het kabinet diegenen die een gezin onderhouden meer zekerheid bieden.In dit basiscontract heb je meer zekerheid over een aantal uren. Omdat werknemers beter weten wat er van hun verwacht wordt en op welke uren zij kunnen rekenen is het gemakkelijker om bijvoorbeeld een tweede baan erbij te nemen.

Het doel van dit basiscontract: meer financiële zekerheid voor werknemers, maar ook meer roosterzekerheid voor de werkgever.

Geldt dit ook voor scholieren en studenten? Nee voor deze groep geldt een uitzondering.

Meer vaste contracten, minder tijdelijke contracten

Werknemers moeten op dit moment na drie tijdelijke contracten een half jaar weg en mogen daarna pas na zes maanden weer terugkomen. Deze termijn wordt aangepast naar vijf jaar, met het doel dat werkgevers door deze aanpassing professionals eerder een vast contract aanbieden

Veranderingen voor werkgevers

Wat mogen werkgevers doen bij een zieke werknemer? Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen straks een zieke werknemer na een jaar laten vervangen, nu is dat pas na twee jaar.

Wat gebeurt er als er een crisissituatie plaatsvindt? Er komt een regeling waarmee personeel behouden kan worden in een crisissituatie die buiten het ondernemersrisico valt. Werknemers kunnen dan maximaal een half jaar ergens anders werken of minder werken met behoud van WW-rechten. Het ministerie moet nog bepalen wanneer iets binnen het ondernemersrisico valt of niet.

Wanneer wil het kabinet al deze veranderingen gaan invoeren?

De komende drie à vier jaar worden de nieuwe veranderingen ingevoerd. Minister Van Gennip hoopt zelf dat in het voorjaar van 2024 de plannen door de Tweede Kamer kunnen.

Bron: NOS Nieuws

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl