Sollicitatietips

door Mark van der Heijden

1 jaar geleden geplaatst

Hunter nieuws

Sollicitatietips

Bekijk vacatures Button pijl

Als recruitmentbureau bereiden wij onze kandidaten altijd goed voor op dergelijke gesprekken en geven wij hen tips en adviezen mee. Ben jij benieuwd naar onze sollicitatietips? Lees dan snel verder.

1. We beginnen bij het begin: bestudeer de website van het bedrijf aandachtig en lees je goed in!

Deze eerste tip is voor jou misschien vanzelfsprekend maar in de praktijk maak ik regelmatig mee dat professionals het eerste gesprek te vrijblijvend ingaan zonder voorbereiding.

Voor gesprekspartners is het fijn als je je hebt verdiept in het bedrijf en daarover gerichte vragen kunt stellen op basis van de informatie die je al hebt gelezen. Hiermee kun je de tijd tijdens het gesprek ook efficiënt gebruiken, want een uur vliegt voorbij.

2. Bekijk jij de LinkedInpagina’s van je gesprekspartners voordat je het gesprek ingaat?

Wanneer je dit nog niet doet, begin er dan gelijk mee!

Kennis van jouw gesprekspartners kan namelijk op twee manieren positief uitwerken. Allereerst heb je een streepje voor wanneer je kan aantonen dat je verdiept hebt in hen, iedere persoon kan dat waarderen en ook jouw gesprekspartners. Daarnaast kan deze informatie je haakjes geven en wellicht kom je erachter dat je dezelfde mensen kent.

3. Vraag bekenden (vrienden of oud-collega’s) wat zij weten over de organisatie

Informatie op websites is vaak eenzijdig en geeft niet altijd het volledige beeld. Het is prettig om van iemand te horen waar de uitdagingen liggen binnen een organisatie. Deze informatie kun je gebruiken om eventueel vragen te stellen wanneer er iets gedeeld is waar je over twijfelt.

4. Bereid enkele vragen voor en prioriteer ze

Schrijf enkele onderwerpen/aspecten op die voor jou cruciaal zijn in een nieuwe uitdaging, zoals de sfeer binnen een team of de werktijden die gehanteerd worden. Een recruiter kan je hier goed bij helpen en op basis daarvan kun je jouw vragen voorbereiden en concretiseren die je in het gesprek kunt stellen. De volgorde van jouw vragen geven de gesprekspartners in indruk van hetgeen jij het belangrijkst vindt in een nieuwe uitdaging.

5. Ga open minded en ontspannen het gesprek in

Een gesprek kan natuurlijk spannend zijn, maar in de huidige arbeidsmarkt is de vraag naar capabele professionals bijzonder groot. Het ‘solliciteren’ waarbij het een vragenvuur wordt vanuit jouw gesprekspartners is niet meer aan de orde. Het zijn vaak gelijkwaardige kennismakingsgesprekken waarbij zij net zo benieuwd zijn naar jou als andersom.

Ben jij ook van plan om in 2022 je te oriënteren op de arbeidsmarkt in de sectoren Zorg, Legal of Finance? En vind jij het ook prettig om daarin begeleiding te krijgen van een consultant met ervaring binnen het specifieke vakgebied? Neem vooral eens contact met ons op! Wij vertellen je graag vrijblijvend over de mogelijkheden die er bij onze klanten zijn en wij delen graag de ervaringen die wij hebben op de arbeidsmarkt.

Meer weten?

Neem contact op met Mark

Mark van der Heijden

Al tijdens zijn Master Health Care Management is Mark aan de slag gegaan als manager bij een zorginstelling. In deze functie was hij verantwoordelijk voor een groot aantal aspecten binnen de bedrijfsvoering, waaronder de werving & selectie van werknemers. In deze rol heeft hij samengewerkt met diverse werving & selectie kantoren. Echter, had hij het gevoel dit beter te kunnen en is mede daarom in maart 2018 Hunter Recruitment gestart. De positieve en negatieve ervaringen met andere recruiters neemt hij nu mee om de huidige klanten van Hunter Recruitment te voorzien in hun wensen. Dit doet hij door de klant te helpen en mee te denken met het opstellen van het functieprofiel. Daarbij heeft Mark voor ogen hen te ontlasten door maatwerk af te leveren.

Mark 0649358599 mark@hunter-recruitment.nl