Hoe en waarom wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan?

door Maxime van de Meent

7 maanden geleden geplaatst

Hunter nieuws

Hoe en waarom wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan?

Bekijk vacatures Button pijl

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid tegengaan. Welke maatregelen wil het kabinet gaan nemen en wat betekent dit voor jou als zelfstandige?

Het kabinet neemt een harde stand tegen schijnzelfstandigheid. Vooral omdat aan de onderkant van de arbeidsmarkt veel mensen onbewust voor zelfstandig ondernemerschap kiezen. Ze hebben te maken met een laag inkomen, onzekerheid, en hebben weinig onderhandelingsruimte. Dit brengt niet alleen persoonlijke risico’s met zich mee, maar drukt ook op sociale werknemersregelingen zoals de WW en WIA, en bedreigt pensioenregelingen.

Wat was hét criterium om te bepalen wanneer iemand een werknemer of zelfstandige was?

Dit was het wel of niet bestaan van een gezagsrelatie. Mag iemand zelf zijn werk inrichten, of wordt hij aangestuurd door een leidinggevende?

Wat worden de nieuwe ondernemerscriteria?

In het nieuwe voorstel komt daar het volgende aspect bij: wanneer jij als zelfstandige bijvoorbeeld kernactiviteiten van het bedrijf invult of hetzelfde werk doet als werknemers binnen dezelfde organisatie, dan is het aannemelijk dat jij straks niet meer op freelancebasis mag worden ingehuurd. Ook wel ‘organisatorische inbedding’ genoemd.

Jij wordt alleen als zelfstandige gezien wanneer jij ‘voor eigen rekening en risico’ werkt. De beloning is dan niet alleen afhankelijk van het werk, maar ook van de winst of resultaten van de opdrachtgever.

Daarnaast speelt het meebrengen van eigen materialen of hulpmiddelen en het hebben van expertise waar een bedrijf niet structureel over beschikt een rol bij het bepalen van ondernemerschap.

Wat gebeurt er met de tarieven?

Verdien jij als zelfstandige minder dan 32,24 euro per uur voor jouw werk, dan verdien je volgens het ministerie in theorie niet genoeg om ervan te kunnen leven (inclusief het afdragen van sociale premies). Een rechter zal kunnen oordelen dat deze persoon recht heeft op een contract.

Fiscale voordelen worden aangepakt

Hoe wil het kabinet dit doen? De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd en sinds dit jaar mag een deel van de winst niet meer worden opzijgezet voor na het pensioen. Ook wil de Belastingdienst vanaf 2025 handhaven op schijnconstructies op basis van de nieuwe criteria.

Wil jij reageren op deze conceptwet?

Dit kan via deze link tot 10 november! Daarna wachten we op de definitieve wettekst, die na de verkiezingen van 22 november door de Tweede Kamer zal worden behandeld. De uitkomst hangt sterk af van de coalitie die dan aan de macht komt.

Bron: Nrc

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl