Psychische klachten, vertel jij dit aan je werkgever?

door Bart van Heeswijk

3 jaar geleden geplaatst

Zorg

Psychische klachten, vertel jij dit aan je werkgever?

Bekijk vacatures Button pijl

In Nederland krijgt ongeveer 43 procent van de bevolking te maken met een psychische aandoening. Dit kunnen hele uiteenlopende klachten zijn maar de meest voorkomende zijn depressie, angst of een burn-out. Als je het psychisch lastig hebt, kan dat invloed hebben op jouw werk. Hoe ga jij hiermee om? Ben jij open hierover en bespreek jij dit met je collega’s of je leidinggevende?

Hoe open moet je zijn over je psychische gezondheid?

Uit een recent onderzoek blijkt dat driekwart van de werknemers open is over psychische problemen of dat in ieder geval graag zou willen zijn. Werknemers geven aan dat ze bang zijn om open te zijn over hun psychische klachten, omdat zij denken dat dit invloed kan hebben op hun contractverlenging. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent denkt dat een tijdelijk contract niet verlengd wordt en meer dan de helft van de ondervraagden vreest dat het hun carrièremogelijkheden zal verminderen.

Moet jij tijdens een sollicitatieprocedure psychische klachten bespreken?

Je bent niet verplicht om dit te bespreken. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de leidinggevenden iemand minder snel aanneemt als diegene psychische klachten heeft. Voel je je dan prettig bij het aangaan van de baan? Je kunt het altijd bespreken als je even in dienst bent. Dan heb je al kunnen laten zien wie je bent en wat je kunt.

Word je in je werk belemmerd door de psychische problemen?

Het vertellen van jouw problemen kan een hele opluchting zijn. Jouw werkgever zou bijvoorbeeld kunnen meedenken en aanpassingen kunnen doen of voorstellen waardoor het jou misschien juist minder belemmerd in je werk. Begrip kan de werksfeer verbeteren. Bovendien worstel je niet meer alleen met je psychische klachten op je werk wat ook de stress kan verminderen. Wanneer deze stap niet vanuit jouw werkgever komt, vertel dan zelf wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Wij begrijpen dat dit een spannende stap kan zijn, maar het kan jou wellicht verder helpen.

Voel jij je niet prettig bij het delen van jouw psychische problemen?

Zorg dat je tijdig hulp zoekt bij bijvoorbeeld de huisarts of zoek contact met een professional binnen de geestelijke gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat werknemers niet altijd het vertrouwen hebben in de werkgever, bedrijfsarts of HR-medewerker. De meeste werknemers, ongeveer 60 procent is bang dat het op langere termijn alsnog tegen hen gebruikt kan worden en praten er toch liever buiten werk over.

Toekomst

Uiteindelijk willen we zien dat er binnen bedrijven en in de maatschappij meer wordt meegedacht met werknemers als er iets aan de hand is. De eerdergenoemde 43 procent die ooit in zijn of haar leven een psychische aandoening krijgt, tel daar mensen bij op met bijvoorbeeld lichamelijke klachten, rouw en andere privéomstandigheden. Dan heeft iedereen in zijn leven wel ‘wat’. Daarom moeten we juist mensen niet uitsluiten, maar kijken naar wat iemand nodig heeft om toch het beste uit zichzelf en de functie te halen.

Meer weten?

Neem contact op met Bart

Bart van Heeswijk

Maak kennis met Hunter Bart! Bart is een gedreven en spontane jongen van 26 jaar. Hij is naast zijn studie International Business werkzaam als Associate Consultant Zorg. Zijn affiniteit voor de zorg is op jonge leeftijd ontstaan doordat zijn moeder een medische achtergrond heeft en werkzaam is op het VUmc. Hij wil graag meer kennis opdoen over de GGZ en zich verder ontwikkelen binnen deze interessante sector. Bart is een fanatieke sporter en hij is heel gedisciplineerd. Deze focus wil hij ook meenemen tijdens zijn zoektocht naar de juiste zorgprofessionals!

Bart 06 82401812 bart@hunter-recruitment.nl