De MenA heeft onlangs het trend-onderzoek 2022 gepubliceerd. Welke ontwikkelingen verwachten dealmakers op de M&A-markt?

Wat zijn de belangrijkste bevindingen/resultaten? 

Een lichte daling van het dealvolume de aankomende twaalf maanden? Ja, de meeste dealmakers houden hier wel rekening mee. Een kleiner aantal houdt het op een gelijke stand en een enkeling die gokt op een fikse teruggang van meer dan tien procent, óf zelfs op een kleine groei.

‘’Tot mijn verbazing is het nog steeds hartstikke druk. Het voelt wat onrustiger in de markt, maar ik ben er niet zeker van waar dat door komt, eigenlijk’’ Michiel Pannekoek.

Is dit een negatieve ontwikkeling op de M&A-markt?

De M&A Community wijst erop dat een daling of stilstand helemaal niet zo negatief is. 2021 brak qua hectiek zo ongeveer alle records.
Volgens advocaat Bram Caudri geven de Private equity-partijen die zij spreken aan dat iedereen voorzichtiger wordt en dat de prijsverwachtingen uit elkaar lopen. Zij rekenen op mindere tijden. Tegelijkertijd zijn de corporate finance-mensen die zij spreken nog volop aan het werk.

Maar ook Caudri merkt enige onrust in de markt. Hij stelt dat de inflatie een grote rol speelt. ‘’De impact van de oorlog in Oekraïne lijkt minder groot dan aanvankelijk werd verwacht. Het zijn vooral de logistieke problemen die zorgen baren. Dit is ook terug te zien in de wereld van venture capital, waar bedrijven als Gorillas en Flink veel moeten gaan snijden in de kosten en hun mensen moeten ontslaan, in plaats van cash blijven verbranden.’’

Wat gaat er gebeuren met het aantal fusies en overnames?

Uit het online onderzoek onder 1000 M&A-professionals gaf 42 procent aan een kleine daling te verwachten (2-10%). 21 procent van de respondenten verwacht een grote daling van meer dan tien procent. Daarentegen verwacht een kleine groep (17 procent) dat het dealvolume min of meer gelijk zal blijven of zelfs licht zal stijgen (18 procent). Het dealvolume zal de komende twaalf maanden hoog blijven, maar niet zo hoog als in 2021. Dit was het recordjaar. ‘’Er is nu meer onzekerheid, onder andere door inflatie en de hoge rente. En verkopers denken nog in bedragen van gisteren. Maar ondanks deze bottlenecks zal er nog voldoende activiteit blijven bij bedrijven en PE-fondsen.‘’ Lennart Spek (managing partner).

Wil je meer lezen hierover? Klik dan hier

Wat zijn de vijf drivers voor deals de komende 12 maanden:

1. Private equity fondsen met grote oorlogskas
2. Distressed deals/turnarounds
3. Sector consolidatie
4. Acquireren van nieuwe technologie/digitalisering
5. Acquireren van talent

Welke sectoren zijn hard geraakt?

Oudman rekent op een fikse daling in dealvolume, omdat sommige sectoren hard geraakt worden. Bijvoorbeeld bedrijven in consumentenproducten, vanwege neergaand consumentenvertrouwen. En dat is een groot deel van de markt. Ook bedrijven die veel energie en grondstoffen gebruiken, worden getroffen en stellen om die reden dealprocessen uit. Die deals komen er uiteindelijk wel, maar nu nog even niet.

Sector-consolidatie, PE-fondsen met grote oorlogskassen, defensieve overnames zijn drivers. Sector-consolidatie is hierbij de allerbelangrijkste. Bedrijven hebben nog steeds vaak de behoefte en/of voelen de noodzaak om uit te groeien tot topspeler in hun markt. PE-fondsen zijn er genoeg. Defensieve overnames kun je ook zien als onderdeel van sector-consolidatie. Bedrijven hebben de neiging voortdurend hun positie te versterken; het kopen van concurrerende partijen en zo voorkomen dat die een bedreiging gaan vormen, kan daar onderdeel van zijn.

Conclusie wat betreft de ontwikkelingen en verwachtingen op de M&A-markt: over het algemeen voorspellen de 100 top-dealmakers een lichte daling van het dealvolume de komende twaalf maanden in vergelijking met afgelopen twaalf maanden. De meeste top-dealmakers zijn vrijwel positief, dit vanwege die torenhoge volumes van vorig jaar. ‘’Terug naar het normaal’’ was een van de uitspraken van een top-dealmaker. Maar ook werd natuurlijk de onzekerheid benoemd: inflatie, oorlog in Oekraïne, politieke onrust en de enorm hoge energieprijzen.

Wil jij meer weten over de ontwikkelingen op de M&A-markt? Stuur een bericht naar Rachid

Meer weten?

Neem contact op met Rachid

Rachid el Bakuri

Rachid is na zijn rechtenstudie gestart bij een groot Nederlands advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuidas. Hier was hij werkzaam binnen de praktijkgroep Bank- en Effectenrecht en participeerde voornamelijk in obligatietransacties. Na verloop van tijd merkte Rachid dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging, ditmaal buiten de advocatuur. Hij is vervolgens bij een kleinschalig recruitmentkantoor in Amsterdam begonnen en heeft daar de mogelijkheid gekregen op om juridische tak op te zetten én met succes! Rachid heeft een concrete focus op de advocatuur, het notariaat en de fiscaliteit. In maart 2018 is Hunter Recruitment opgericht en is graag jouw partner in de zoektocht naar een geschikte werkgever of kandidaat binnen legal, zorg en finance.

Rachid 0610542289 rachid@hunter-recruitment.nl