Krapte op de arbeidsmarkt neemt toe.
door Maxime van de Meent
3 jaar geleden geplaatst
Krapte op de arbeidsmarkt neemt toe.
Bekijk vacaturesKrapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Wat zijn de mogelijkheden?
De Nederlandse economie groeit aanzienlijk en is op een hoger niveau dan voor de coronacrisis. Helaas betekent dit dat er ook een substantieel tekort is personeel. Statistieken laten zien dat er op elke 100 werklozen 126 vacatures zijn. En deze statistiek richt zich alleen maar op de werklozen, maar niet op mensen die al voorzien van een baan en – op papier – in aanmerking komen voor openstaande vacatures. Het tekort aan personeel is slecht nieuws, want dit stagneert de economische groei, aldus Peter Hein van Mulligen (hoofdeconoom van het CBS).
Hogere lonen een optie?
Het verhogen van lonen zorgt dat mensen in specifieke sectoren langer blijven werken of juist dat sectoren interessanter worden om in te gaan werken. Oftewel meer aantrekkingskracht hebben. Wanneer je hogere lonen betaalt is automatisering doorgaans een gevolg en dit zorgt ervoor dat de vraag naar personeel minder wordt. Daarbij is nog een gevolg van hogere lonen dat mensen meer gaan werken. Het bovenstaande wordt door anderen weer ontkracht, omdat dit voor de lange termijn niet werkt. Het draait immers niet alleen om loon, maar ook om werkomstandigheden. Neem het volgende voorbeeld: wil je overstappen naar de intensive care omdat je wellicht meer betaald krijgt? Ook nu je alle horrorverhalen hoort? Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen voorspelt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog 30 jaar aanhoudt, dus zijn lange termijn ideeën van groot belang. Zie hieronder een aantal maatregelen die, volgens Wilthagen, zorgen voor een betere balans op de arbeidsmarkt: Migratie van werknemers naar Nederland Dit is een reële optie, maar niet heel makkelijk haalbaar. Veel buitenlandse werknemers willen niet werken in Nederland, maar liever in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, laten diverse statistieken zien. Werklozen die langere tijd aan de zijlijn staan Er staan meer dan 1 miljoen aan de zijlijn die na verloop van tijd steeds verder van de arbeidsmarkt verwijderd raken. Het is belangrijk om hen te betrekken en niet op voorhand af te schrijven. Opleiden Het blijkt dat de overheid weinig zicht heeft op mensen die niet participeren op de arbeidsmarkt (lees gemeentes en het UWV). Een streven moet zijn om deze mensen meer op de radar te krijgen en extra te investeren in opleidingsmogelijkheden. Omscholen Deze mogelijkheid is in een krappe arbeidsmarkt niet direct een optie. Hierbij vul je het ene gat met het andere gat. Op voorhand moeten specifieke studies financieel aantrekkelijker worden voor jongeren, zodat dit geen beletsel vormt. Voltijd werken Het blijkt dat veel Nederlanders deeltijd werken. Als men meer uren draait neemt de vraag naar nieuw personeel af. Zoals je hierboven kan lezen zijn er verschillende mogelijkheden om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Alles blijkt dat wij nog lang niet zijn verlost van schaarste aan nieuwe personeel, dus zijn lange termijnoplossingen van groot belang.
Meer weten?
Neem contact op met Maxime
Maxime van de Meent
Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.
Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl