Hoe start je als ZZP’er in de zorg?

door Mark van der Heijden

1 jaar geleden geplaatst

Zorg

Hoe start je als ZZP’er in de zorg?

Bekijk vacatures Button pijl

Onze Zorg Hunters merken dat veel jonge GZ-psychologen steeds vaker gaan werken als zzp’er of een eigen praktijk starten. Daarbij spreken wij geregeld zorgprofessionals die werkzaam zijn in de GGZ en ervoor openstaan om te zzp’en.

Regelmatig krijgen wij de vraag: ”Waar moet ik beginnen als ik aan de slag wil gaan als zzp’er?” In deze blog geven wij antwoord op deze vraag en lichten wij in zes stappen toe hoe jij kunt starten als zzp’er.

Stap 1. Marktonderzoek

Wanneer je wil starten als ZZP’er is het advies om adequaat marktonderzoek te doen. Aangezien je geen garanties krijgt als zelfstandige is het goed om te achterhalen of er voldoende vraag en behoefte is in jouw diensten. Dit kan erg verschillen per discipline en per regio.

Stap 2. Inschrijving bij de KvK

Wanneer je zeker weet dat je als ZZP’er aan de slag wil dan kun je je officieel laten registreren als zelfstandige zonder personeel (ZZP) in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Allereerst vul je het online inschrijfformulier in en vervolgens maak je een afspraak bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Tijdens deze afspraak wordt jouw bedrijf officieel ingeschreven in het Handelsregister en staat vanaf dat moment de onderneming op jouw naam. Je ontvangt van de KvK direct een KvK-nummer en na ongeveer een week ontvang je tevens een btw-nummer van de belastingdienst. De inschrijfvergoeding á 75 euro dien je direct af te rekenen bij de KvK.

Stap 3. De belastingdienst

Hiervoor hoef je niets te doen, want de belastingdienst weet je te vinden na jouw inschrijving en stuurt je na jouw inschrijving enkele brieven met o.a. jouw btw-nummer. Daarnaast word je ook geïnformeerd over de plichten die je hebt als ondernemer. Zo zal je als ZZP’er te maken krijgen met twee soorten belastingen: Omzetbelasting (Btw) en Inkomstenbelasting (IB). De omzetbelasting wordt berekend over alles wat je verkoopt.

Als zorgprofessional is het een dienst die je verkoopt. De diensten van een zorgprofessional zijn echter vrijgesteld van btw (0%) en dus hoef je derhalve geen btw af te dragen. Wel kun je btw terugvragen over de aankopen die je hebt gedaan om jouw werkzaamheden uit te voeren. Daar betaal je in eerste instantie btw over die je ieder kwartaal kunt terugvragen via de aangifte die je online kunt doen bij de belastingdienst. De inkomstenbelasting betaal je maar eenmaal per jaar.

Als ondernemer dien je belasting te betalen over de winst in een specifiek kalenderjaar. Er zijn enkele belastingvoordelen die je hebt als ZZP’er zoals de ondernemersaftrek en de zelfstandigenaftrek. In de regel is een derde van je winst apart zetten voldoende voor de IB-aangifte.

Stap 4. Open een zakelijke rekening

Om privé en zakelijke inkomsten & uitgaven gescheiden te houden adviseren wij altijd een zakelijke rekening af te sluiten. Een zakelijke rekening hoeft zeker niet duur te zijn. Zo kun je nu als starter bij KNAB voor €3,50 per maand een zakelijke rekening openen.

Stap 5. Zet je financiële administratie op

Als ondernemer ga je facturen uitsturen voor verrichte diensten en ontvang je bonnen/facturen voor aankopen. Een overzichtelijke en gedegen financiële boekhouding is altijd aan te raden, zodat ook bovengenoemde belastingaangiftes goed verlopen. Ook is het fijn dat je in een opslag kunt zien hoeveel omzet je al gegenereerd hebt desbetreffende maand of jaar. Er zijn diverse boekhoudprogramma’s waaruit je je facturen kunt sturen en waar je je bonnen in kunt opslaan die wederom niet duur hoeven te zijn. Zo heb je bij Moneybird al een abonnement voor 14 euro per maand (excl. btw).

Stap 6. Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

In de zorg is er nog veel discussie over de noodzaak van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aangezien je als professional vaak onder de paraplu van een zorginstelling valt. Echter kan de zorginstelling een zorgprofessional wel aansprakelijk stellen voor geleden schade wanneer er sprake is van aantoonbare bewuste roekeloosheid of opzet.


Deze blog is niet geschreven met de intentie om zorgprofessionals aan te zetten om als ZZP’er aan de slag te gaan. Wij begrijpen het belang van instellingen (en de zorgsector in zijn algemeenheid) om zorgprofessionals in loondienst te hebben.

Meer weten?

Neem contact op met Mark

Mark van der Heijden

Al tijdens zijn Master Health Care Management is Mark aan de slag gegaan als manager bij een zorginstelling. In deze functie was hij verantwoordelijk voor een groot aantal aspecten binnen de bedrijfsvoering, waaronder de werving & selectie van werknemers. In deze rol heeft hij samengewerkt met diverse werving & selectie kantoren. Echter, had hij het gevoel dit beter te kunnen en is mede daarom in maart 2018 Hunter Recruitment gestart. De positieve en negatieve ervaringen met andere recruiters neemt hij nu mee om de huidige klanten van Hunter Recruitment te voorzien in hun wensen. Dit doet hij door de klant te helpen en mee te denken met het opstellen van het functieprofiel. Daarbij heeft Mark voor ogen hen te ontlasten door maatwerk af te leveren.

Mark 0649358599 mark@hunter-recruitment.nl