Hoe kan je het beste om salarisverhoging vragen?

door Maxime van de Meent

3 jaar geleden geplaatst

Hunter nieuws

Hoe kan je het beste om salarisverhoging vragen?

Bekijk vacatures Button pijl

Wat een ramp, elke keer als ik loonsverhoging wil vragen sta ik met zweethandjes klaar om afgewezen te worden. Hoe vaak ik daadwerkelijk loonsverhoging heb gevraagd? Daar heb je geen handen voor nodig..

Hoe kan jij het beste om salarisverhoging vragen? Voor iedereen die hier ook zoveel moeite mee heeft, ik geef jullie hierbij dé tips!

Het juiste moment om salarisverhoging te vragen

Hoe leuk het misschien ook lijkt dit aan de lunchtafel te vragen met je andere collega’s erbij, is dit natuurlijk niet de handigste strategie aan het einde van de maand meer over te halen. Tijdens een functioneringsgesprek is altijd een veilige keuze, daarnaast is het ook een mooi moment om een gesprek aan te vragen wanneer jouw functie net veranderd is of wanneer je net mooie successen hebt behaald. Dat maakt het makkelijker het gesprek aan te gaan.

Kom goed voorbereid naar de salarisonderhandelingen

Altijd goed om even op het salariskompas te kijken of jouw salaris wel overeenkomt met de gemiddelde salarissen in jouw sector. Daarnaast is het belangrijk voor jezelf uiteen te zetten waarom jij loonsverhoging verdient. Schrijf het desnoods op en neem het mee naar het gesprek, beter goed voorbereid dan dat je tijdens het gesprek grofweg vergeten bent dat jij de enige reden bent dat het kantoor überhaupt leefbaar is!

Bedenk vooraf wat je uit de salarisonderhandelingen wil halen

Het is goed van tevoren voor je zelf te bedenken wat je uit deze onderhandelingen wil halen. Slechts een ‘meer loon’ is daar niet specifiek genoeg voor. Bedenk hoeveel meer je wil, met hoeveel je eventueel ook tevreden zou zijn en of er andere extra’s zijn waar jij ook genoegen mee wil nemen. Denk bijvoorbeeld aan een betere leaseauto, meer vrije dagen of een fiets!

Wat zijn jouw antwoorden bij een ‘nee’ tijdens de salarisonderhandelingen?

‘Nee heb je, ja kan je krijgen’, het is toch wel erg vervelend als je die nee ook daadwerkelijk krijgt. Belangrijk is daarom om vooraf te bedenken wat je hiermee gaat doen. Vragen die je kan stellen na een nee zijn bijvoorbeeld: wat moet ik doen om deze verhoging wel te krijgen?, op welke termijn kan dit? en kunnen we dat vastleggen?

Het backup-plan

Als laatste is het van belang vooraf een backup-plan te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een backup-plan beter onderhandelen! Dit kan verschillen van rustig op zoek gaan naar een nieuwe baan, een sabbatical nemen of je laten omscholen. En nu is het tijd de stoute schoenen aan te trekken en het gewoon te gaan doen. Dus maak je lijstjes, bereid je voor, kies je tijd en vraag om die loonsverhoging!

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl