Het aandeel van de top 50- advocaten op de totale advocatuur is ook dit jaar weer toegenomen. 27 procent op 1 januari 2023 naar bijna 28 procent van alle 18.513 advocaten die per 1 januari dit jaar stonden ingeschreven. De toename is toe te schrijven aan de groei van met name middelgrote kantoren, meestal met minder dan honderd advocaten. Wat valt op? Negen kantoren van deze groep groeiden in 2023 met meer dan tien procent.

Opkomst van het middensegment

Een van de meest opvallende observaties is de groei van het middensegment van advocatenkantoren. Norton Rose Fulbright heeft zichzelf gepositioneerd als de nieuwe leider in deze categorie, met een indrukwekkende toename van 36,4% in het aantal advocaten. Dit markeert een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren en benadrukt de toenemende concurrentie en groeimogelijkheden in dit segment.

Taylor Wessing volgt met een stevige groei van meer dan twintig procent, wat aantoont dat ook andere kantoren in het middensegment flinke stappen zetten. Boels Zanders verdient ook vermelding met een groei van 17,1%, waardoor ze hun positie in de markt versterken en laten zien dat groei niet beperkt is tot de grote spelers.

Stabiliteit en verandering bij topkantoren

Ondanks de opkomst van het middensegment blijven de topkantoren in Nederland hun positie handhaven, zij het met enkele interessante veranderingen. DAS en Houthoff behouden hun status als de grootste kantoren, met respectievelijk 122 en 270 advocaten. Opvallend is dat Houthoff als enige van de top vijf kantoren een significante groei heeft doorgemaakt, waardoor ze hun positie in de top versterken. De Brauw Blackstone Westbroek behoudt zijn status als het grootste kantoor van Nederland, zij het met een bescheiden groei van 0,3%. Loyens & Loeff volgt met een groei van 4,6%, waardoor ze hun positie in de markt versterken en laten zien dat ze zich blijven ontwikkelen ondanks de toenemende concurrentie.

Veranderingen in de top vijf

Er zijn enkele opmerkelijke verschuivingen geweest in de top vijf van advocatenkantoren in Nederland. NautaDutilh zakt terug naar de vierde plaats, terwijl Stibbe naar de vijfde plaats stijgt. Beide kantoren hebben een daling in het aantal advocaten ervaren, wat aangeeft dat zelfs de grootste spelers niet immuun zijn voor veranderingen in de markt.


De afgelopen jaren

In de afgelopen jaren heeft HVG Law als enige kantoor een aanzienlijke daling in personeelsbestand ervaren, terwijl voornamelijk Angelsaksische firma’s zoals Taylor Wessing, Norton Rose Fulbright, Freshfields, en Osborne Clarke aanzienlijke groei hebben laten zien. DAS was een uitzondering met een opvallende groei. In de top 50 van 2024 zijn drie nieuwe kantoren opgenomen, terwijl slechts één kantoor is verdwenen, ondanks de vele gedeelde posities in de ranglijst van dit jaar.

Meer weten?

Neem contact op met Victor

Victor van der Wees

Maak kennis met Legal Hunter Victor! Gestructureerd én gedreven dat hij is, heeft Victor zijn Bachelor aan de Hogere Hotelschool afgerond. Tijdens zijn opleiding heeft hij een jaar lang kennisgemaakt met de recruitmentbranche waarbij zijn interesse in het recruitmentvak werd gewekt. Hij wil zich verder ontwikkelen op het gebied van recruitment. Daarnaast stroomt er juridisch bloed door de familie en is er altijd affiniteit geweest met de juridische sector. Persoonlijk maatwerk is enorm belangrijk voor Victor, wat perfect aansluit bij de visie van Hunter Recruitment. Zijn doel? Professionals en bedrijven samenbrengen met het oog op een langdurige samenwerking tussen beide.

Victor 06 27653272 Victor@hunter-recruitment.nl