7 tips om geld te besparen als zzp’er

door Mark van der Heijden

7 maanden geleden geplaatst

Finance

7 tips om geld te besparen als zzp’er

Bekijk vacatures Button pijl

Wil jij weten hoe jij richting het einde van het jaar geld kan besparen als zzp’er?

Wij zetten de zeven tips voor jou op een rij:

Tip 1: De Kleine investeringsaftrek, ga jij hier al slim mee om? Investeer je in 2023 in totaal voor meer dan € 2.600 en maximaal € 63.715 in bedrijfsmiddelen? Denk aan een laptop, gereedschap en/of kantoorinrichting. Dan kom je in aanmerking voor de KIA. Je mag dan maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je belastbare winst. Elke afzonderlijke investering van minimaal € 450 telt mee.

Bonus tip: Blijven je investeringen dit jaar nét onder de € 2.600? Doe dan voor de jaarwisseling nog een investering – van minimaal €450 – waardoor je boven die € 2.600 uitkomt. Alleen dan mag je die 28% van je winst aftrekken.

Tip 2: Doe in 2023 nog een energiezuinige investering

De aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen is in 2023 voordeliger dan in 2024. Dat komt doordat de Energie-Investeringsaftrek (EIA) daalt van 45,5% naar 40%. Was je dus van plan om zakelijk te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een duurzaam vervoersmiddel? Doe dat dan nog voor de jaarwisseling.

Tip 3: Heb jij al gekeken of je belastinggeld kunt terugkrijgen?

Had je tussen 2018 en nu wisselende inkomsten? Dan heb je mogelijk te veel inkomstenbelasting betaald en die kun je terugkrijgen. Je moet er wel zelf om vragen. Vooral voor mensen die net zijn begonnen met werken of juist met pensioen zijn gegaan, kan dit veel geld opleveren.

Wil jij dit gelijk controleren? Klik dan hier.

Tip 4: Heb jij al (extra) geld ingelegd voor je pensioen?

Een aantrekkelijke manier om je belastbare winst flink te verlagen, is door in 2023 nog (extra) in te leggen voor je pensioen. Doe je dat via een pensioenproduct? Dan betaalt de Belastingdienst mee aan je oude dag. Je krijgt dan namelijk 37% tot 49,5% van je inleg terug. Bovendien betaal je over je inleg geen vermogensbelasting.

Tip 5: Schrijf eventuele investeringen slim af

Heb je een zakelijke aankoop boven de € 450 gedaan? Dan mag je het bedrag niet in één keer aftrekken van je belastbare winst. Je moet dit verdelen over meerdere jaren. Dat heet afschrijven. Maar ben je starter of investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan mag je ‘willekeurig afschrijven’. Dat betekent feitelijk dat je het bedrag wél in één keer af mag schrijven.

Tip 6: Vraag btw van onbetaalde facturen terug

Vroeg of laat krijgt bijna iedere zzp’er ermee te maken: opdrachtgevers die een factuur niet betalen. Ondertussen heb jij de btw over het bedrag al netjes afgedragen aan de Belastingdienst. Na een jaar kun je die betaalde btw gelukkig terugkrijgen. Je mag de btw-aangifte over het vierde kwartaal dan verlagen met het desbetreffende btw-bedrag.

Tip 7: De laatste tip, alvast voor 2024:

Past jouw ervaring nog bij jouw uurtarief? Je ervaring neemt toe, je werk wordt beter en bovendien stijgen de kosten voor je eigen levensonderhoud. Toch is het vaak lastig om jouw tarief te verhogen, zeker bij vaste opdrachtgevers. Het nieuwe jaar is – ook in de ogen van die opdrachtgevers – een logisch moment om het wél te doen.

Meer weten?

Neem contact op met Mark

Mark van der Heijden

Al tijdens zijn Master Health Care Management is Mark aan de slag gegaan als manager bij een zorginstelling. In deze functie was hij verantwoordelijk voor een groot aantal aspecten binnen de bedrijfsvoering, waaronder de werving & selectie van werknemers. In deze rol heeft hij samengewerkt met diverse werving & selectie kantoren. Echter, had hij het gevoel dit beter te kunnen en is mede daarom in maart 2018 Hunter Recruitment gestart. De positieve en negatieve ervaringen met andere recruiters neemt hij nu mee om de huidige klanten van Hunter Recruitment te voorzien in hun wensen. Dit doet hij door de klant te helpen en mee te denken met het opstellen van het functieprofiel. Daarbij heeft Mark voor ogen hen te ontlasten door maatwerk af te leveren.

Mark 0649358599 mark@hunter-recruitment.nl