Deze week staan vakbond FNV en taxiplatform Uber tegenover elkaar in de rechtbank in Amsterdam. De vakbond heeft namelijk aangegeven dat ze willen dat Uber de chauffeurs in loondienst neemt en als werknemer behandelt. Op dit moment is dat niet het geval en werken de chauffeurs als zelfstandigen. Echter, de machtsverhouding is nu zo gevormd dat er in bepaalde mate sprake is van een werkgever-werknemersverhouding. Uber heeft namelijk veel controle over de chauffeurs, omdat zij bepalen welke rijders en auto’s er worden toegelaten en wat hun tarief mag zijn.

Wat zijn de voordelen in loondienst?

In loondienst krijgen de chauffeurs betaald volgens een cao, is een stabiel inkomen gegarandeerd en is er sprake van ontslagbescherming. Daarbij krijgen ze medezeggenschap over het bedrijf en zijn de onkosten die zij maken voor hun auto niet meer voor eigen rekening. De vakbond geeft aan dat deze voordelen voor veel chauffeurs belangrijk zijn. Ze lopen nu veel inkomsten mis ten opzichte van collega’s die wel in loondienst werken.

Wat zijn de voordelen als zelfstandig ondernemer?

Uber geeft aan de geluiden vanuit FNV niet te herkennen en zegt dat chauffeurs de flexibiliteit als zelfstandig ondernemer juist enorm waarderen. In de huidige constructie kunnen chauffeurs er namelijk voor kiezen om een bepaalde dag niet te werken of bij een ander taxibedrijf aan de slag te gaan. Een groot bijkomend voordeel is dat het taxibedrijf per jaar zo’n 58 miljoen euro bespaart doordat er geen sociale premies en belastingen betaald hoeven te worden nu het bedrijf geen chauffeurs in dienst heeft.

Hoe is dit in andere landen?

In landen als Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk hebben er al eerder rechtszaken tegen Uber plaatsgevonden. In Spanje is er onlangs een uitspraak gedaan in een vergelijkbare zaak over de verhouding tussen maaltijdbezorgers en de platformbedrijven. Hierin is besloten dat de bezorgers voor deze bedrijven geen zelfstandigen meer mogen zijn. Merkwaardig genoeg gingen onlangs veel bezorgers de straat op om tegen deze wetgeving te demonstreren.

Hoe ziet de rechtszaak eruit?

Zowel de vakbond als het taxibedrijf nemen chauffeurs mee naar de zaak om de rechter te overtuigen. Er wordt verwacht dat de rechtbank in Amsterdam deze week niet direct uitspraak zal doen over deze zaak. Dit zal waarschijnlijk pas over enkele weken gebeuren. Na de uitspraak kunnen beide partijen nog in hoger beroep gaan, waardoor de zaak nog langer zal duren.

Geen medewerker gevonden