Het aantal startende ondernemers stijgt!

door No items found

2 jaar geleden geplaatst

Finance

Het aantal startende ondernemers stijgt!

Bekijk vacatures Button pijl

Volgens een maandelijks rapport van de KVK is het aantal startende ondernemers gestegen. In totaal telde Nederland op 1 juli ruim 2,1 miljoen bedrijven. Hierdoor lag het aantal startende ondernemers in juni weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Durven Nederlanders weer vaker te ondernemen?

Sinds maart dit jaar is op jaarbasis continue sprake van een stijging van het aantal ondernemers. Vooral in de gezondheidszorg telt Nederland veel meer starters dan een jaar eerder. In juni ging het hier om 2215 beginnende ondernemers. Ook de thuiszorg is een populaire sector om een bedrijf in te beginnen. Volgens Hoogleraar Erik Stam, zijn er weer veel kansen voor zelfstandig ondernemerschap, in de thuiszorg is er volgens hem sprake van een inhaalslag van het aantal starters na een coronadip in 2020.

Hoe staat het ervoor met de detailhandel?

Door het versoepelen van de maatregelen wordt fysiek winkelen meer mogelijk en zien we het aantal nieuwe webshops afnemen. De KVK constateert dat er al langer sprake is van een daling van het aantal nieuwe webwinkels. Het aantal startende webshops was in juni met meer dan tweeduizend ruim een derde kleiner dan in dezelfde maand in 2020. In de detailhandel als geheel ging het om 30 procent minder beginnende ondernemers.

Hoe staat het ervoor met het aantal Faillissementen?

Dat er te midden van een grote economische crisis bedrijven bij komen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. In juni ging het om 118 ondernemingen, wat op jaarbasis een daling van 43 procent betekende. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.

Geen medewerker gevonden