Woningmarkt wel immuun voor coronacrisis

door No items found

2 jaar geleden geplaatst

Finance

Woningmarkt wel immuun voor coronacrisis

Bekijk vacatures Button pijl

De huizenprijzen blijven stijgen, bleek uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestaande koopwoningen waren in januari 9,3 procent duurder ten opzichte van januari 2020. Het lijkt erop dat de economische gevolgen van de coronacrisis nog niet te voelen zijn in de woningmarkt. Bovendien werd er een recordaantal huizen verkocht in een januarimaand. De vraag naar beschikbare koopwoningen houdt aan en de woningmarkt blijft oververhit. Wat betekent dit voor de toekomst?

Sprake van woningnood

Op dit moment zitten we in de diepste crisis sinds de oorlog en bevinden we ons in een serie van strenge lockdowns. Een prijsdaling van koopwoningen lijkt een logisch gevolg voor deze depressie, maar niets is minder waar. In Nederland is er namelijk een groot tekort aan woningen, waardoor een groot aantal huishoudens noodgedwongen geen eigen huis heeft. In opdracht van de overheid houdt ABF Research het tekort al jarenlang bij en lijkt het concreet om zo’n 300.000 huizen te gaan. Het kabinet heeft vorig jaar al bevestigd dat er sprake is van woningnood.

Stopzetten van de overdrachtsbelasting

Vooral starters en toekomstige kopers met een middeninkomen lijken vooralsnog moeilijk aan een huis te komen. Opmerkelijk genoeg hebben we de stijging van de prijzen volgens het CBS mogelijk te danken aan de verandering van de regels omtrent de overdrachtsbelasting. Per 1 januari 2021 is deze voor kopers tot 35 jaar namelijk afgeschaft en voor beleggers juist verhoogd met 8 procent. Het Kadaster telde 24.516 woningtransacties in januari, dat bijna meer dan 40 procent is in vergelijking met januari 2020. Het lijkt er dus sterk op dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting, bedoelt om starters en mensen met een middeninkomen tegemoet te komen, de huizenmarkt nog meer heeft oververhit.

De verwachtingen voor dit jaar

De huizenprijzen zullen dit jaar opnieuw blijven stijgen, verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO. Het toegenomen vertrouwen door het vaccineren tegen het coronavirus zou volgens econoom Philip Bokeleh meer zekerheid kunnen geven, waardoor mensen sneller een huis kopen. Wel wordt er verwacht dat er een stijging van de werkloosheid zal plaatsvinden in de tweede helft van 2021. Daardoor zal het gemiddelde loon en de beschikbare hypotheekruimte dalen voor de getroffen personen. De huizenmarkt zou ietwat af kunnen koelen, waardoor de prijsstijging ook zou kunnen stabiliseren.

Het realiseren van nieuwbouwwoningen

Om de woningnood tegen te gaan, wordt er daarnaast hard gewerkt aan nieuwbouwwoningen en is er een doel gesteld om jaarlijks tenminste 75.000 nieuwe woningen toe te voegen aan de markt. In 2018 en 2019 werd dit doel gehaald, maar in 2020 bleef dit aantal steken op 69.000 nieuwbouwwoningen. Ook voor 2021 wordt er verwacht dat dit doel niet gehaald zal worden. Het gebrek aan bouwlocaties, capaciteitsproblemen bij gemeenten, de stikstofcrisis en een tekort aan personeel in de bouw zouden mogelijke oorzaken zijn waardoor dit doel vooralsnog niet gehaald kan worden.

Plannen versus uitvoering

Enerzijds worden er volop plannen gemaakt om de oververhitte woningmarkt tegen te gaan, anderzijds lijkt de uitvoering hiervan nog knap lastig. Het getouwtrek tussen het kabinet, de bouwbedrijven, de beleggers en toekomstige kopers lijkt voorlopig nog niet voorbij te zijn.

Geen medewerker gevonden