De financiële sector, wat zijn de verwachtingen?

door Maxime van de Meent

1 jaar geleden geplaatst

Finance

De financiële sector, wat zijn de verwachtingen?

Bekijk vacatures Button pijl

Uit onderzoek blijkt dat 88% van de professionals in de financiële sector gelooft dat het betalingsverkeer in 2030 realtime zal plaatsvinden. Artificial intelligence en big data vormen volgens 64% de basis van iedere beslissing in de financiële sector. Daarbij verwacht 61% van de professionals dat banken in 2030 IT-bedrijven zullen zijn.

Hoe gaat de financiële sector eruitzien?

Door de komst van alle technologische ontwikkelingen zullen banen veranderen of volledig verdwijnen. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de professionals (43%) verwacht dat IT-specialisten de rol van administrateur zullen overnemen. ‘’De financiële sector zal de komende jaren snel en ingrijpend veranderen’’, futuroloog Marcel Bullinga is hiervan overtuigd. “De rol van banken wordt kleiner”, voorspelt Bullinga. “Sommige scenario’s schatten dat banken in 2030 een derde van hun waarde hebben verloren aan startups die slimme technologie gebruiken. Wist je dat op dit moment 98% van de financiële apps ontwikkeld wordt door andere bedrijven dan banken? Daarbij zullen bedrijven zoals Google en Apple toetreden tot de financiële markt.

Gaat IT de financiële sector volledig overnemen?

Door de nieuwe toetreders zal de versmelting tussen IT en finance nog verder versnellen. Ook Fintech-startups blijven innoveren, de financiële afdeling is de laatste jaren medeverantwoordelijk geworden voor de groei van bedrijven. In deze nieuwe wereld waar het voor een groot deel draait om digitalisering, mobiele consumenten en big data, zullen de IT-professional steeds meer nodig zijn. Alleen door de inzet van slimme IT-oplossingen blijven organisaties in de toekomst in staat om bedrijfsprocessen efficiënt te organiseren en klanten direct bij te staan. Dat betekent integratie van IT-oplossingen in financiële processen en producten. Houd jij van flexibiliteit? Daar is volgens Bullinga steeds meer plek voor in de toekomst. Hij verwacht dat de IT’ers en finance professionals steeds minder vaak in dienst van een bedrijf zullen zijn, maar werken voor een netwerk.

Wat betekent dit nu voor de functies in de financiële sector?

Kennis en sociale vaardigheden worden in de toekomst steeds belangrijker! “Het gaat erom wat je als mens kunt toevoegen aan alle technologie.” Dat leidt ook tot de transformatie van functies in de sector, legt de futuroloog uit. Deze ontwikkeling geldt op een ander niveau ook voor de controller, volgens Bullinga. De controller gaat meer business dan financial control doen.

Genoeg kansen in de financiële sector!

Banen zullen verdwijnen bij bedrijfsonderdelen die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden, maar er wordt verwacht dat mensen op een andere manier hun capaciteiten gaan inzetten, een deel van de financiële professionals krijgt door automatisering en de opkomst van Artificial Intelligence juist intellectueel uitdagender en interessanter werk. Bijvoorbeeld op het gebied van adequate interpretatie, daar is in de nabije toekomst waarschijnlijk meer behoefte aan.

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl