Is de arbeidsmarkt nóg krapper geworden?

door Maxime van de Meent

12 maanden geleden geplaatst

Hunter nieuws

Is de arbeidsmarkt nóg krapper geworden?

Bekijk vacatures Button pijl

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vanochtend met nieuwe cijfers. Hoe staat het ervoor met de openstaande vacatures, de werkloosheid en de flexibele contracten? Wij zetten de belangrijkste resultaten voor jou op een rijtje! Als we kijken naar het vierde kwartaal van 2021 zijn er volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 387.000 vacatures en 370.000 werklozen. Dit houdt in dat er 105 vacatures zijn per 100 werklozen. Hoe staat het ervoor met het aantal banen? Er kwamen 44.000 banen bij in het vierde kwartaal, dus ook hier is een groei zichtbaar. Opvallend is dat de groei van het aantal vacatures in het vierde kwartaal minder sterk was dan in de drie kwartalen ervoor en toch kwam er een nieuw record ten opzichte van het derde kwartaal. Eind december stonden er 387.000 vacatures open, 16.000 meer dan aan het einde van het derde kwartaal.

Openstaande vacatures in de verschillende bedrijfstakken

De meeste openstaande vacatures bevinden zich in de handel, dit zijn er 79.000, gevolgd door de zakelijke dienstverlening (62.000) en de zorg (55.000). Deze drie bedrijfstakken zijn goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures. Daarentegen daalde het aantal vacatures ten opzichte van het vorige kwartaal in de cultuur, horeca, recreatie en dienstverlening. Dit heeft te maken met de lockdown, die voor deze bedrijfstakken veel gevolgen had.

Hoe staat het ervoor met de werkloosheid?

De werkloosheid neemt af: in het vierde kwartaal van 2021 waren er 370.000 mensen werkloos, dit is 3,8% van de beroepsbevolking. Vanaf 2003 is dit aantal in de reeks van kwartaalcijfers nog nooit zo laag geweest. Onder jongeren was de werkloosheid met 8,1% weer terug op het niveau voor de coronacrisis. Ook onder de 25- tot 75-jarigen lag de werkloosheid met 3,1 en 2,7% in het vierde kwartaal lager dan voor de coronacrisis.

Flexibele én vaste contracten

Het aantal mensen met een zowel een vast als met een flexibel contract nam toe in het vierde kwartaal. Het aantal werknemers met een vast contract nam met 34.000 toe tot 5,3 miljoen. Dit is het hoogste aantal sinds 2013!

Wat kunnen wij voor jou of voor jouw bedrijf beteken op de krappe arbeidsmarkt?

Wij Hunters staan altijd open om met jou of jouw organisatie in gesprek te gaan, zodat wij samen kunnen kijken welke mogelijkheden het beste aansluiten op jouw behoeftes.

Meer weten?

Neem contact op met Maxime

Maxime van de Meent

Maxime is in 2020 afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool en heeft een Bachelor of Arts behaald. Ze kan niet wachten om als young professional aan de slag te gaan bij Hunter Recruitment. Door haar brede kennis en ervaring die zij heeft opgedaan binnen de opleiding Communicatie is ze nu klaar voor een nieuwe uitdaging. Zij richt zich vooral op de (online) marketing. Haar voornaamste doelen zijn het vergroten van de merkbekenheid van Hunter, het bouwen van een hechte online community en het aantrekken van de juiste kandidaten en opdrachtgevers. Daarnaast wil zij met behulp van de sociale mediakanalen de vakkennis, persoonlijkheid en karakters van de Hunters meer naar voren brengen. Maxime is onze rots in de branding wat betreft marketing.

Maxime 0620819910 maxime@hunter-recruitment.nl